ファーストフード労働者、時給15ドルへの闘い

Fast-Food Workers Intensify Fight for $15 an Hour
July 27, 2014, The New York Times

セント・ルイス、ニューヨーク市アラバマジョージア、カロリナス・・・大勢の人が、全米から集まってきた。この年に一回の会議に集まってきたのは、高級取りの大工や自動車労働者ではない、ファーストフード店で働く労働者たちである。彼らは、全国の400万人ものファーストフード労働者のために、時給15ドルの最低賃金を創出しようと活動をしている。

このシカゴの西にある郊外に集まってきた彼らの多くは、“We Are Worth More”“Raise Up for $15”とプリントされたTシャツを着ていた。

「もし15ドルを勝ち取ることができたら、私の生活は変わるだろう」と、27歳のシングルマザーで、10年間、マクドナルドのキャッシャーとして時給7.35ドルで働いてきたCherri Delislineは言う。

これは、ファーストフード労働者が一堂に集まった、これまでで最も大きな会議であった。これは、S.E.I.U.(Service Employees International Union)によって下支えされた運動である。この組合は、200万人ものメンバーを擁する組合である。

S.E.I.U.の会長であるMary Kay Henryは、そのスピーチで、マクドナルドやケンタッキー、タコベルのCEOを批判する。彼らは、一年間に1千ドル以上もの報酬を受け取っているのだ。

S.E.I.U.は、大勢のファーストフード労働者を組織化することを望んでいるが、それは難しい。ほとんどのファーストフード店従業員はフランチャイズのレストランで雇用され、方々に散らばっている。その上に、フランチャイズ店は、組織化に対して反対の姿勢を崩していない。

しかし、この2日間の会議は、この運動が、2012年の11月以来、拡大してきたことを示している。「労働運動は、個々のローカルな組織化の運動、以上のものとなりつつある。労働者を取り巻く環境を変える、大規模で、目に見える運動になりつつあるのだ」と、ラトガーズ大学のJanice R. Fine教授は述べる。

Ms. Henryは、ファーストフード運動は、すでに成果を上げている、と述べる。シアトルの15ドルの最低賃金、サンフランシスコやシカゴでの同様の成果、さらに7月のはじめ、S.E.I.U.は、ロサンゼルスで働く、2万人のカフェテリア労働者、守衛、他のサービス労働者のための契約にサインした。それは、2016年までに賃金を時給15ドルに上げる、という内容だった。


As labor gatherings go, this one was highly unusual ― 68 workers arrived on charter buses from St. Louis, 100 from New York City and 180 from Alabama, Georgia and the Carolinas. Fifty flew in from Los Angeles and two dozen from Seattle.

These were not well-paid carpenters or autoworkers heading to their annual convention, hoping to sneak in a round of golf. Rather they were fast-food workers ― 1,200 of them ― from McDonald’s, Burger King and other chains, eager to pursue their ambitious goal of creating a $15-an-hour wage floor for the nation’s four million fast-food workers.

Crowding over the weekend into an expo center in this suburb west of Chicago, many wore boldly lettered T-shirts proclaiming “We Are Worth More” and “Raise Up for $15.”

“If we win $15, that would change my life,” said Cherri Delisline, 27, a single mother who earns $7.35 an hour after 10 years as a McDonald’s cashier in North Charleston, S.C. “I get paid so little money that it’s hard to make ends meet, and I’ve had to move back in with my mother.”

It was by far the largest gathering of fast-food workers, and it was largely underwritten by the Service Employees International Union, a powerhouse with two million members known for unionizing hospital workers, home care aides and janitors. Mary Kay Henry, the union’s president, said the S.E.I.U. has adopted the fast-food workers’ cause to lift low-wage workers and combat income inequality.

The S.E.I.U. does hope to somehow unionize throngs of fast-food workers, but those efforts may prove difficult given that most fast-food employees are scattered among thousands of different franchised restaurants. Moreover, the franchisees and fast-food chains are likely to mount a fierce battle against unionization.

The two-day convention, with 150 tables spread across the expo center’s floor, highlighted the campaign’s growth since November 2012, when 200 workers went on a one-day strike at 60 fast-food restaurants in New York. In its most recent strike in mid-May, workers walked out at restaurants in 150 cities nationwide, with solidarity protests held in 30 countries. The focus increasingly includes unionizing; the movement’s motto has become “$15 and a union.”

“My sense is there’s been a recognition on the part of the S.E.I.U. that to get the labor movement out of the very deep rut it’s in, it’s going to take more than an individual local organizing drive ― that this is a moment to do a large-scale, high-visibility effort to alter the climate for labor,” said Janice R. Fine, a professor of labor relations at Rutgers University. “They have taken a sector like fast food where the conditions are well known: low wages, part-time hours, irregular hours, often no benefits.”

Ms. Henry said the fast-food campaign has already paid off. She cited its influence in creating an atmosphere for Seattle to approve a $15 minimum wage and for San Francisco and Chicago to be weighing similar measures. In early July, the S.E.I.U. signed a contract for 20,000 cafeteria workers, custodians and other service workers for the Los Angeles school district that will raise their pay, now often $8 or $9, to $15 an hour by 2016.